top of page

Režija

Kaya Tokuhisa je študirala filmsko in televizijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televijzijo (AGRFT). Njena študentska dela so bila dobro sprejeta in festivalih, zanje je prejela več nagrad: Lokvanj za najboljši slovenski kratki dokumentarec na festivalu  DokMa 2007 (za film Ples besed), nagrado Kodak za najboljši študentski film na Festivalu slovenskega filma in nagrado Outstanding International Student Film Award na festivalu Pekinške filmske akademije (za film Sestrična) in Akademijsko Prešernovo nagrado za režijo (za Nekakšen sindrom). Diplomirala je z odliko pod mentorstvom profesorjev Mirana Zupaniča in Igorja Šmida.

Je samozaposlena v kulturi in se loteva raznolikih projektov, povečini za RTV Slovenija, kjer je podpisana pod režijo več kot 250 oddaj. Ima obširne izkušnje na področju režije dokumentarega in igranega programa, programa za otroke, obvlada pa tudi specializirano področje večkamernega snemanja klasičnih koncertov. Njeni dokumentarni filmi vključujejo Pesem iz revirjev - zgodba o Trboveljskem slavčku, Dragotin Cvetko - oče slovenske muzikologije, Privlačnost (s)pola in Muzej jaslic na Brezjah

Leta  2014 je bila izbrana za režiserko slovenskega filma za Eurovision (EBU) children's drama series - film Nur je bil predvajan na številnih evropskih nacionalnih televizijah, za predvajanje po širni Aziji pa se je odločila tudi azijska zveza televizijskih hiš (ABU), tako je bil film leta 2017 predvajan tudi na japonskem programu NHK. Nur je bil proučevan v okviru raziskovalnega projekta na temo otroških programov pod okrijem Westminster University v Londonu.

Kaya je režirala tudi dobro ocenjene gledališke predstave. Njen režijski prvenec Vzgoja Stoika v APT Novo mesto je bil uvrščen na tekmovalni spored in program "showcase" Borštnikovega srečanja v Mariboru. Sledil je Horion (v Gledališču Glej) in tri režije za Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG): Junak našega časa, Nežni velikan in Veveriček posebne sorte.

Pogosto režira tudi dogodke in promocijske videe za internetne platforme. Vabljeni k ogledu novic o najnovejših projektih, ki vključujejo tudi kratek dokumentarni film o častnih meščanih Ljubljane, videe o teorijah zarote na temo cepiv proti Covidu in kratke komične filme o spletnih slovarjih.

Igra

V zadnjem letu študija režije se je Kaya odločila razširiti svoje znanje in se udeležila predavanj igre. Naslednje leto je opravila sprejemni izpit in dve leti študirala dramsko igro pod mentorstvom profesorjev Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija. Poleg nastopov v študijskih produkcijah je v Snežni kraljici v produkciji LGL upodobila glavno vlogo Gerde. Predstava je bila na programu gledališča tri sezone in je imela skupno 66 ponovitev. Nastopila je tudi kot solo preformerka v glasbeni inštalaciji Alda Kumarja, kot del razstave v Mestni galeriji Ljubljana. Od takrat se osredotoča na združitev igralskega in glasbenega znanja. Študij igre je nadaljevala na podiplomski stopnji in magistrirala cum laude iz smeri gledališko petje. V veliko veselje ji je poučevanje javnega nastopanja.

petje

solo petje

Kaya Tokuhisa (sopran) se je solopetja učila učila na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Tatjani Vasle. Izobraževala se je tudi na zasebnih učnih urah in na mojstrskih tečajih pri priznanih pevcih in pedagogih kot so Maria Cristina Kiehr, Ulrich Messthaler, Harry van der Kamp, Snežana Nena Brzaković, Marianna Váradi, Thomas Heyer, Edita Garčević Koželj in Urška Arlič Gololičič.

Pogosto sodeluje z madžarsko pianistko Beato Barczo. Marca 2018 sta pripravili koncert ob stoti obletnici smrti Clauda Debussyja v Modrem salonu Grand hotela Union. Repertoar francoskih melodij sta razširili za dobrodelni koncert v Domu glasbe v Celovcu aprila 2019. Kaya je ob različnih priložnostih nastopila tudi z glasbeniki kot so Yasumichi Iwaki, Vasilij Meljnikov, Klaus B. Roth, Uršula Iwaki, Jan Sever ...

Nastopi vključujejo koncert v Slovenski filharmoniji ob obisku njunih cesarskih visokosti princa in princese Akishino leta 2013 in solo performans v glasbeni inštalaciji Alda Kumarja, kot del razstave Fragmenti sreče v umetnosti v Mestni galeriji Ljubljana istega leta.

šanson

Kaya je interpretacijo tega žanra študirala pri pri profesorju Žarku Prinčiču na AGRFT med študijem dramske igre. Leta 2018 se je vpisala na podiplomski program - smer gledališko petje in magistrirala cum laude.

S pianistom Rokom Lopatičem in harmonikašem Žigo Vehovcem so leta 2018 ustanovili glasbeno skupino Café noisette. Igrajo predvsem francoske, slovenske in italijanske šansone. Koncertirajo vedno pogosteje in si utirajo pot na slovensko glasbeno prizorišče. Leta 2023 so nastopili na Festivalu slovenskega šansona. Za več informacij obiščite www.cafenoisettemusic.com

pop

Morana Airlines je duo s producentom in skladateljem Petrom Penkom. Trenutno pripravljata album.

rezija

slikanje

Kaya je pričela slikati pod mentorstvom Noriakija Sangawe, člana mednarodno priznane umetiške skupine Ryu, ki jo je ustanovil Toshihiro Hamano. 

Njena dela po večini nastajajo v slogu t.i. klasičnega realizma. Če je le mogoče, poustvarja po naravi, saj je to edini način, da lahko opazuje in beleži številne odtenke v barvnih in svetlobnih prehodih. Vsaka kompozicija je skrbno načrtovana. Po tem, ko grobo skico prenese na platno, je njen načih slikanja več ali manj direkten, z občasim lazurnim nanosom v zadnji fazi. Kaya skozi preučevanje tehnik in del starih in novodobnih mojstrov išče smernice za svoje delo in jih vključije v svojo razvijajočo se metodo.

Njena dela so bila nemudoma dobro sprejeta, in sicer s prvo prijavo na mednarodno slikarsko tekmovanje Utazu Art Award 2016 - njena slika je bila vključena v razstavo sodelujočih, bila predstavljena na naslovnici kataloga in tudi na plakatu razstave slovenskih umetnikov na Japonskem. Svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 2017 v kavarni Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana. Redno sodeluje v skupinskih razstavah v Leyden Gallery v Londonu, kjer razstavlja poleg priznanih imen kot so Wilhelmina Barns-Graham, Paula Rego, Nan Goldin in Leonor Fini. Njena dela se nahajajo v zasebnih zbirkah v Veliki Britaniji, Franciji, Sloveniji ter na Japonskem in Nizozemskem.

zbiratelji

 

Spisek del, ki so na voljo in cenik se nahaja tukaj. Na voljo so tudi reprodukcije visoke kakovosti (giclée). Kaya sprejema naročila.

razstave

Utazu Art Award Biennale 2020

skupinska razstava

U-Plaza Utazu

Kagawa, Japan

5. - 13. december 2020

Creature (Dis)comforts

skupinska razstava

Leyden Gallery, London, UK

16. julj 2019 - 27. julj 2019

Noriaki Sangawa, Kaya Tokuhisa

razstava dveh umetnikov

Steklena galerija Logatec, SI

19. septemeber - 2. oktober 2018

Utazu Art Award 2018

skupinska razstava

U-Plaza Utazu

Kagawa, Japan

april - maj 2018

Kaya Tokuhisa, Noriaki Sangawa

skupinska razstava

Hotel San Martin, Goriška Brda, SI

23. marec - junij 2018 

Winter Salon

skupinska razstava

Leyden Gallery, London, UK

6. december 2017 - 13. januar 2018

Mixed Summer Exhibition

skupinska razstava

The Russell Gallery, London, UK

29. junij - 9. september 2017

Izginotja (Disappearances)

samostojna razstava

Kavarna NUK - The National and University Library Café, SI

junij 2017

Winter Salon 2016

skupinska razstava

Leyden Gallery, London

december 2016 - januar 2017

Summer Preview

skupinska razstava

Leyden Gallery, London

avgust - september 2016

Platform for Emerging Arts #11

skupinska razstava

Leyden Gallery, London, UK

julij 2016

スロベニア作品展  

(Exhibition of Slovenian works of art in Japan)

skupinska razstava

Tsukumo Gallery

​White Cube Takamatsu

Takamatsu, Japan

junij 2016

 

 

Utazu Art Award 2016

skupinska razstava

U-Plaza Utazu

Kagawa, Japan

april - maj 2016

slikanje
bottom of page